Thursday, 15 June 2017

Looking Good & Beautiful

Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!).


 a. What's your color theme for this Raya? 

  • Blue 

 b. Share your outfit details for this Raya 

  • A complete set of Baju Melayu Classic

 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?

Baju Melayu Classic (Blue Turquoise)  


Raya Fashion(link) : Shop Your Raya Look with Discount up to 80%

Thursday, 25 May 2017

Recipe's name

Delicious Ramadhan

Puasa is just around the corner and Lazada Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!).

a. What are your favorite Iftar dishes? 
   MURTABAK SARDINE 

b. Share the recipes of the dishes 

 Ingredient  

Dough

1 1/2 cup flour
100ml water
3 spoon milk 
1 spoon butter 
salt 

How to :-

1. . Mix water,milk and a little bit of salt in a bowl, and then slowly put flour while stirring until it mixed together. Add some butter and mixed it till it soft in 8 to 10 minutes.

2. Take a lil bit of dough and make well round shape like a ping pong and layer it with butter and keep it in a bowl that already been layered with butter

3. Keep it 4-5 hours.

Filling

2 tin sardine 
3piece of eggs
1onion, sliced


Combine all ingredients and put a 3-4 tablespoons the dough that has been be fold like a square shape and fried at a hot frying pan.

Andd its ready to be serve!


c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes? 

1. Ayam Brand Sardines Jitneys (155G)



2.TESCO CHOICE WHEAT FLOUR (1KG)  


Thursday, 23 March 2017

Lazada Birthday Blogger Contest

Heyyy! Its been a while isn't?


Here is the things I will be answering:-

A. What do you love about Lazada Malaysia? 

  • Well, I love everything about Lazada. All those promotions and discount that and helps me find whatever I need and save at the same time. The colorful homepage that attract eyes for all categories and user friendly.  
b. Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products) 

        1. Levi's 501 Skinny Jeans

        2. Logitech G502 Proteus Spectrum RGB Tunable Gaming Mouse (NEW EDITION)


        3. Kingston HyperX Alloy FPS Mechanical Gaming   Keyboard - MX Blue (HX-KB1BL1-NA/A3) 



c. How do you think Lazada Malaysia can improve?
  • Well, I think if Lazada  held a competition more often the traffic will be more. You're doing good Lazada, keep it up! 
d. What is your birthday wish to Lazada Malaysia? 
  • Thou ocean sing for shores, I hope this year will be yours. Happy birthday LAZADA!

Thursday, 7 November 2013

Stop Smoking

Its been a while since my last post, I am not blogging for hoping that someone to read my blog but i write it because i want to. Back to my topic, Stop smoking.

Okay it was started around 2 months ago when the government raise up the cigarette price, I was shocked because suddenly Marlboro price was RM12. I know this day will coming but not this soon. Yeah, im still studying and RM12 per day is a big amount.So i slow it down, it was hard at the first. Its like leaving your bestfriend behind.

Yes, cigarette is a bestfriend, i mean just like. Its always there whenever up and down. It was the one who i take when i sad, happy, study, after eat, when i woke up, when i wanna sleep and bla bla bla. Leaving your bestfriend, its not that easy. But when it start to demanding, you know one day you have to let it go.

I was a heavy smoker, seriously i am. When my car broke down, i get like one big impact on my life. I cant go to work, so i don't have extra money. Drastically i slow down smoking, i manage to get 4 days for 1 box of cigarette.Yes, i get sick and few days fever. I was like, "whaaattt? thats amazing!" but when my car fixed everything start back to normal. I realize I start to smoke like before again.

Then something pop up in my mind, I need to change. So i need to start with i need to stop, yes it is hard. Way more harder than before, im addicted to nicotine  so its damn  hard. But i manage to handle it. Well it already 1 week and wish me luck.


Sunday, 21 October 2012

Ep 1. Warisan Tompat Ahmad

Aku dah lama sangat tak menulis ni, superbabeng punya busy lah katakan. Just nak story sikit ni, Ep Satu warisan kami, Warisan Tompat Ahmad. Jangan ditanya kenapa, sebab kami je yang tau jawapan dia. Well aku pun actually tak berapa aktif dalam group ni, diorang selalu keep in contact through 'Whatsapp' je, bagi yang tidak menggunakan smart phone macam aku ni memang sepi la cerita dia. So mak aku jelah yang rajin bersembang dia rangkaian sana. 

Berbalik kepada tajuk, aku taip Ep Satu bukan sebab apa tapi jika ada peluang maka akan ada Ep seterusnya. Ep pertama warisan kami merayau ke Cameroon Highland. Pada 19 October 2012, sebanyak 10 biji kereta dikonvoi oleh pemandu bersaudara ni ke Cameroon Highland dan perjalanan bermula seawal 12 tengah malam. Ceritanya berkumpul pukul 12 lah kan dekat RnR Rawang tapi biasalahkan approximate pukul 2 jugak la baru bertolak. Then malam tu bapak aku pulak yang lead kan, memang pagi jugak la baru sampai. Eh eh lupa, aku sebut 10 biji kereta bukan sebab apa, tapi aku taktau total berapa ramai orang yang join. 

Aku takkan letak gambar dekat sini banyak banyak, sebab bukan aku yang menangkap gambar gambar tu, tapi kalau nak tengok dekat mana boleh la tanya. Tau la aku nak sambungkan kemana atau ke siapa, aku dapat rasakan la jugak yang perubahan suhu dekat sana. Walaupun berubah tapi menggeletar lutut tu memang masih terasa, mungkin sebab hujan kot. 

Kecoh habis semua mak-mak nenek-nenek semua ni disatukan, sampai ada satu malam kena marah dekat penghuni villa tu sound kitorang sebab buat game masa BBQ kecoh sangat. Terima kasih sangat sangat dekat family Cik Wa dengan Cik Mi yang sudi arrange event macam ni, gentle happening and gentle puas hati. Biasa la kalau bukan aktiviti berbayar tentatif akan lari sikit, tapi kepuasan semua pihak tu yang penting. 

Macam macam tempat diterjah, ladang ladang teh, kedai kedai, pasar, macam macam gaya macam macam cara nak habiskan duit. Tapi itulah adat bercuti, duit habis haha. Dengan ragam keserabutan budak budak lagi, tapi mungkin kita tak sedar yang serabutnya budak budak tu salah satu meriahkan keadaan, yelah dari sunyi sepi dingin je, baik bercuti dua orang je kalau nak senyap senyap. Cuma satulah, kami takde gambar yang semua dikumpulkan sekali sebenarnya. Mungkin tiada kesempatan.

Hujan tak jadi penghalang sebenarnya dekat sana, benda semua boleh settle even though masa nak balik tu kereta tayar kiri dua dua biji boleh langgar lobang then takde angin. Kesemua kami berhenti dalam hujan tu settlekan kereta kitorang. Nasih baik jugak pergi ramai ramai, cuba kalau kitorang je yang ada dekat sana, tak ke sumbat nak kena tunggu pagi? haha. Thanks semua, ribuan terima kasih diucapkan. 

Sini aku selitkan la jugak beberapa gambar untuk tatapan :)







Tuesday, 2 October 2012

Keadaan sekeliling

Aku nak cakap tentang kita la, bukan melayu, bukan cina or apa apa. Tapi kita semua, Malaysian.
Bila tengok satu tragedi buruk berlaku je,takde nak fikir apa terus bash, terus kutuk hina apa semua.
Tapi kita lupa, adakalanya circle tu berputar ada kena mengena jugak dengan kita. Baik kita punya jiran, lecturer, student, cikgu ke semua apa ke, ada kena mengena dengan kemasyarakatan ni. Aku nak cakap beberapa situation jelah, then kita nilai sendiri.

1. Markah Teruk
Separuh orang memang jenis cepat tangkap dalam belajar, separuh lagi tu tak. Perasan kan? bila sekolah kita dibahagi ikut kelas, yang bijok dengan bijoook je, yang kurang ni? duduk sekelas, cikgu semua focus kejar nama, nak bagi diorang skor. Yang dekat belakang ni? Dibiarkan je, makin lama makin berabuk. Diorang jadi malas belajar sebab apa? Ada kalanya sebab sekeliling mereka. Cara diorang dibesarkan, kejiranan diorang, masyarakat kanan kiri diorang. Contoh kita kutuk anak orang sebelah rumah bebal la apa la, sekolah malas la, ada kita nak tolong dia? takde nyee, lagi dikata ada la.

2. Buang anak?
Orang keep bash orang yang buang anak ni kan, memang dia salah sebab buang anak, buat benda yang salah, maksiat semua tu, tapi dia takkan buang anak kalau tak sebab orang kanan kiri dia. Dia takkan buang anak kalau orang yang suruh, tapi apa yang buat dia buang anak sebab mulut orang. Dia nak kena menjaga nama, takut kena hina, masyarakat dok kutuk kutuk dia untuk jangka masa panjang. Senang kata dia buang sebab persekitaran dia jugak. Salahkan lelaki? Yes memang laki tu salah tapi punca sama je, jangan nak salahkan syaitan, dah memang janji dia untuk menyesatkan anak adam. Laki bernafsu and tergoda, tu salah dia, perempuan? salah ke menggoda? yes menggoda tu memang salah.

3.Racist
Aku tengok cerita gaduh, well cerita tu quite good actually.Gaduh kaum kaum kan? then ada yang tersepit la apa la kan. Tapi punca tu betul, sekitar dia. Dia dibesarkan, dengan dibagitau yang kaum ni macam ni macam ni, kaum ni macam ni macam ni, then dia dah terbiasa. So bukan senang nak ubah benda yang dah biasa kita hadap bertahun tahun, gentle ambik masa sikit. Then perasan kan bila orang cakap bab orang arab je, diorang cakap terrorist la, kasar la apa la. Dari dulu lagi, tiap tiap cerita yang aku tengok, biasanya kalay terrorist je mesti arab. Benda tu dah jadi macam mind set, peranan media dekat situ. Nampak kan mainan dia?

Well sekali lagi, aku taknak cakap tentang politik. Tak suka, siapa suka pergi cari tempat lain la eh? haha

Thursday, 27 September 2012

Introvert and people flaws.

I'm trying to be shy, to be quite, yeahh to be introvert but then turns out to be normal again.
Well yeah, its not easy to pleasure everyone, so i try to move my feet out from the field.
Field that full of fool people trying to make others understand even their just bark with empty things.
Everyone got their flaws, but doesn't means you have to cover up with barking and stupid things. 
Trust me its unnecessary to be the best, it just need to improve your flaw become your wings. 

Some people said: 

"its not okay to be hypocrite, just be yourself. Show your action, do what ever you like"
Well its okay to be hypocrite, you have, you must remember you got a religion, and that's become your barrier to you remember what you can do, or not. Choose, you wanna become hypocrite to people or  God? You prefer to bash by people, but you didnt care what God's order?

'"forever"
Well we know that nothing last forever, all things in this earth got a lifespan. We aren't god who didn't die, and as a human we got a fickle heart. Always change, time by time. So we actually know, just simply stating something that we actually didn't mean it. 

"I been busy, sorry."
When we're trying to avoid from something, or running away from someone the same reason going be use is 'busy'. Same lie and untold story been tell by everyone, well yeah its hard to telling the truth, or we just try to care 1000 of heart but we do realize we are stating a lie. Same old lie, and its getting lame. We are not that hectic till we can't spend even a minutes.

And sorry, just those pickup lines that keep playing in my mind. Maybe later i'll update some more.